Kaçak Yabancı İşçi Çalıştırmanın Cezaları

Kaçak Yabancı İşçi Çalıştırmanın Cezaları

Kaçak Yabancı İşçi Çalıştırmanın Cezaları

İzinsiz olarak evde ve iş yerlerinde yabancı işçi çalıştırmanın hem çalıştıran hem çalışan açısından çok büyük yatırımları vardır. Konuyla ilgili ajanslar ve danışmanlık firmaları uyarılarda bulunsa da maalesef bu konuda taraflar yeterince dikkat etmiyor.  İzinsiz olarak evlerde ve iş yerlerinde çalıştırmanın cezası kanunda belirtilmiştir. Bu durumlarda izinsiz yabancı işçi çalıştırana yaklaşık olarak 8381 TL idari para cezası verilir. İzinsiz olarak çalıştırdığı tespit edilen kişiler aynı suçu tekrarlaması halinde cezai para miktarı 1 kat arttırılarak uygulanır.

Kaçak olarak çalıştırılan işçiler aynı zaman da sigortasız olarak çalıştırıldığından bu durumda da ayrı bir cezai işlem uygulanmaktadır. İşçinin sigortasız olarak çalıştığı her aya göre belirlenen ücret brüt olarak hesaplanır ve her ay için 1201,50 TL’dir bu oran asgari ücretle orantılıdır. Evde kaçak olarak çalıştırılan yabancı işçiler içinde aynı oran uygulanır. Evde çalıştırma ve çalışma şartları yasalarda bellidir. Evde yapılan işlere yönelik iş yeri  açılışı yapılmadı ve yükümlülükler belirtilmelidir. Bu tutarlar yabancı işçi çalıştıran şirketlerde 3 katıyla cezalandırılır. Cezalar çalışma izni alarak ve sigortalı olarak çalıştırmaktan çok daha fazla külfet getirir. İzinsiz olarak evinizde veya şirketinizde çalıştırdığınız yabancılarla ilgili işlemler sizin beyanınıza göre değil Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerinin incelemelerine göre belirlenir. Yabancı izni cezası alan kişiler kendi ülkelerinde de sicillerine cezalar işlenir.

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

yabanci-calisma-izni-Turkuaz-kart

Yabancılara Turkuaz Kart Sistemi Başlıyor

yabanci-calisma-izni-Turkuaz-kart

Yabancı istihdamı Genel Müdürlü’nün kurulmasını da planlayan düzenlemenin en önemli maddesi Turkuaz kart maddesi olacak. Şartları taşıyan yabancıların Türkiye’de çalışmalarını kolay hale getirecek ve sürekliğini sağlayacak turkuaz kart için kriterler yavaş yavaş meydana çıkmaya başladı.Tabi bu karta sahip olmak için bazı önemli şartlar gerekir. Yabancı uyruklu çalışanlar ilk başta mesleki yeterlilikleri, birikimleri ve eğitimlerine göre puanlama sistemiyle turkuaz karta sahip olacaklar.

Başvuru Şartları Nedir? Kimler Turkuaz Kart alabilir?
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yabancı çalışanlar kanununda değişiklik yapılacağını belirtmesinin ardından yapılacak bu değişikliğin detayları merakla beklenmeye başladı.Yasa değişikliği olduğu taktirde turkuaz kart’dan faydalanabilecek yabancı vatandaşların askerlik yapma ve seçme seçilme hakları dışında bir türk vatandaşının sahip olduğu tüm haklardan yararlanabilecek. Yabancı uyruklu olup istenilen tüm niteliklere sahip olarak kişilere uygulanacak bu uygulamada puanlama sistemi temel alınacak.Aranan şartlar yabancı uyruklu kişide nitelikli özellikler, mesleki birikim, dil, eğitim gibi özelliklerin tam olması gerekmektedir.Bu özelliklere göre puanlama yapılacak. Barajı aşan kişilere turkuaz kart hakkı verilecek. Ayrıca finansal açıdan güçlü kişiler Türkiye’de yaşamak isterlerse ayrı olarak değerlendirilecek. Aynı zamanda kart sahini ailesini herhangi bir bürokratik süre yaşamadan istediği zaman Türkiye’ye getirebilecek.

Turkuaz Kart yabancının Türkiye’ye gelmesini için onlara büyük kolaylıklar sağlayan bir uygulamadır. Turkuaz Kart genel anlamda çalışma izni‘nin yerini tutacak bir uygulamadır.

 

Türk vatandaşlığına geçme imkanı
Başta yabancı yatırımcılar ile bilim insanları, sanatçılar ve sporcular gibi nitelikli çalışanlara kolay bir şekilde çalışma izni verilmesi amaçlanan sistem, bu kişilerinin ailelerini de kapsayacak.

Eğitim, tecrübe, ücret, yatırım miktarı gibi baz değişkenlerden oluşan esnek ve dinamik bir puanlama sistemiyle yabancılara verilecek Turkuaz Kartlar, ilk üç yıllık geçiş süresinin ardından süresiz hale gelecek.

Yabancılar, süresiz çalışma ve ikamet hakkı başta olmak üzere önemli haklara sahip olacak. Geçiş süresi içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Turkuaz Kart verilmesine esas teşkil edilen konularda yabancıları değerlendirecek. Bu sürede yabancı ve ailesi Türkiye’de süresiz çalışma ve ikamet iznine sahip olacağı gibi genel hükümlere göre Türk vatandaşlığına geçme imkanına da sahip olacak.

Turkuaz Kart Sistemi, ülkeye uluslararası doğrudan yabancı yatırımın çekilmesi ve var olan yatırımın artırılmasına da katkı sağlayacak. Türkiye’ye belli bir miktarda (bu rakam daha sonra belirlenecek) yatırım yapan yabancı yarımcılara başvurmaları halinde Turkuaz Kart kolaylıkla verilecek.

Fark yaratanlara istisnai izin
Bu sistem sayesinde yabancıların, yapacağı yatırımla ekonomiye ve istihdama olumlu etkisinin en üst düzeye çıkarılması, nitelikleri ile de Türkiye’ye stratejik alanlarda önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Turkuaz Kart’a hak kazanmamakla birlikte eğitim düzeyi, ücreti, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı ve benzeri özellikleri itibarıyla nitelikli işgücü olarak veya bilim ve teknolojiye katkısı, yatırım veya ihracat düzeyi, sağlayacağı istihdamın büyüklüğü ve benzeri özellikleriyle nitelikli yatırımcı olarak değerlendirilen ya da alanındaki başarısıyla uluslararası düzeyde temayüz etmiş olarak bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye’ye gelen kişilere yönelik ilgili kurumların da görüşü alınmak kaydıyla istisnai olarak izin verilebilecek.

Yabancı öğrenciler de başvurabilecek
Türkiye’deki bir yüksek öğretim kurumunda örgün eğitim gören yabancı öğrenciler de çalışma izni almak için başvuruda bulunabilecek.

Bu öğrencilerden; ön lisans ve lisans eğitimi görenler ikinci yılından itibaren kısmi süreli (haftada 30 saatin altında), yüksek lisans ve doktora eğitimi esnasında ise tam süreli çalışma izni alabilecekken, yüksek öğrenimini tamamlayanlara mezuniyet tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvurularını yapmaları halinde çalışma izni daha kolay verilecek.

Mevcut durum nasıl?
Mevcut durumda, çalışma izinleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dışında Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, YÖK, Devlet Opera Balesi tarafından veriliyor. Muafiyetlere ilişkin Dışişleri ve İçişleri Bakanlığını da kapsayan ve uzun bürokratik süreçler içeren bir sistem söz konusu.

Yeni sistemle çalışma izni ve çalışma izni muafiyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tek elden verilerek uygulama birliği sağlanacak.

 

Çalışma izni ile Türk Vatandaşlığı Kazanma

Çalışma izni ile Türk Vatandaşlığı Kazanma

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de çalışma izni belirli bir şarta dayanmaktadır dilerseniz ilk önce çalışma izni başvurusu hakkında bilgilendirme yaparak başlayalım yazımıza.

ÇALIŞMA İZİN BAŞVURUSU

Ülkemizde çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişiler burada çalışmaya başlamadan önce izin başvurusu yapmak durumundadır bu izinleri kabul edildikten sonra ancak çalışmaya başlayabilmektedir.  Ülkemizde çalışacak olan yabancılara bu izinleri Ekonomi Bakanlığı, Üniversitelerde görev yapacak yabancı uyruklu akademik personele ise yalnızca YÖK çalışma izni vermektedir.

Ancak burada yapılacak başvurunun yalnızca bir işyeri ya da bir işletme üzerinden yapılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde istedikleri yerde çalışma izni verilmektedir. Bir işveren olmadan herhangi bir yabancı asla başvuru yapamaz.

ÇALIŞMA İZİN TÜRLERİ

Çalışma izni ile Türk Vatandaşlığı Kazanma

SÜRELİ ÇALIŞMA İZNİ

Burada yabancının ülkemizde kalacağı süre iş süresince belirlenmektedir. Bu sürenin azami sınırı ise ancak 1 yıl olarak belirlenmiştir. 1 yıldan sonra eğer ki iş bitmemiş ise 2 yıl daha uzatabilme şansı vardır.

SÜRESİZ ÇALIŞMA İZNİ

Sürsiz olarak çalışmak için ülkemizde en az 8 yıl ikamet etmiş olması gerekir 8 yıl çalışan bir yabancıya süresiz çalışma hakkı tanınmaktadır. Ancak bu süresiz çalışma izni belirlenen kanun maddesi gereğince uzun dönem ikamet izninin sona erdirilmesi yani iptal edilmesi durumunda sonlandırılmaktadır.

BAĞIMSIZ ÇALIŞMA İZNİ

Burada en az 5 yıl ülkemizde hizmet vermiş olması gerekir. Eğer ki istihdama katkı sağladığı görülmüş ise ancak o zaman bağımsız çalışma izni hakkı tanınmıştır

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

calisma-izni

Yabancı Çalışma İzinleri

calisma-izni

PASAPORTLAR İLE İLGİLİ GENEL HÜKÜMLER

Yabancıların Türkiye’de ikamet ve seyahatleri ile ilgili işlemler genel olarak 5682 sayılı Pasaport ve 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunlar çerçevesinde yürütülmektedir.

Bir yabacının Türkiye’ye giriş yapabilmesi için yerine getirmesi gereken asgari şartlar aşağıdadır;

Usulüne uygun muteber pasaport veya pasaport yerine geçerli bir belge taşımak,
Yurda giriş işlemini, yolcu giriş-çıkışları için belirlenmiş hudut kapılarından yapmak,
Giriş vizesi almak,
Türkiye’ye girmesine izin verilmeyecek yabancılardan olmamak,
Pasaportsuz, vesikasız veya usulüne uygun muteber olmayan pasaport veya vesikalarla Türkiye sınırlarına gelen yabancılar derhal geri çevrilerek ülkeye alınmazlar.Türkiye’ye pasaport veya yerine geçen bir belge ile girilmesi yönündeki kuralı ihlal edenler hakkında, vatandaş ve yabancı ayırımı gözetmeksizin adli işlem yapılarak, yabancılar haklarında yapılan adli işlem sonucunda sınırdışı edilirler.Hudut kapısı olarak belirlenen yerlerin dışından veya kabul edilebilir bir belgesi olmadığı halde ülkeye girebilmiş yabancıların,haklarında yapılacak adli işlemden sonra idare tarafından sınır dışı edilirler.Türkiye’de ikamet ve seyahat etmek hakkını haiz olabilmek için yabancıların Türkiye’ye girmesi yasaklanmamış ve Pasaport Kanunu hükümlerine uygun şekilde girmiş olmaları zorunludur.
Yabancının Türkiye’ye geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen bir belgeyle hudut kapılarımızdan usulüne uygun şekilde giriş yapması gerekmektedir. Yabancının Türkiye’ye gelişlerinde vize muafiyeti aynı zamanda bir vize türü olduğundan vize muafiyetine sahip ülkeler ile vizeye tabi ülke vatandaşlarının Dış temsilciliğimizden almış oldukları amacına uygun veya hudut kapılarında pasaportlarına tatbik edilen bandrol vizelerle giriş yapabilirler.
Yurdumuzda İkamet edecek yabancıların geçerli pasaport veya pasaport yerine geçerli bir belge hamili olmaları gerektiğinden, geçerli pasaportu olmayan yabancılara aksine bir talimat alınmadıkça ikamet izni verilmez veya ikametleri uzatılmaz.
Avrupa Konseyine üye devletlerin vatandaşlarının kimlik kartlarını kullanarak Türkiye’ye giriş yapabilmektedirler ve üç aya kadar ikamet tezkeresi almadan kalabilmektedir.Ancak; herhangi bir amaca istinaden ikamet izni talep eden yabancıların sürelerinin sona ermeden muteber bir pasaport ibraz ederek yetkili Emniyet Makamlarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

VİZE UYGULAMALARI

Yabancılar Türkiye’ye gelişlerinde vize muafiyetine sahip ülkeler ile vizeye tabi ülke vatandaşlarının Dış temsilciliğimiz den almış oldukları amacına uygun veya hudut kapılarında pasaportlarına tatbik edilen bandrol vizelerle giriş yapabilirler.
Vize Muafiyeti : İkili veya çok taraflı anlaşmalarla Türkiye’ye girişlerinde vizeden muaf tutlan ülke vatandaşları,Türkiye’ye belirli sürelerle vizesiz giriş yapılabilmesini sağlar.
Bandrol vizeler : Bazı ülkelerin vatandaşları için bu vizeler hudut kapılarından girişte pasaportlarına tatbik edilmek suretiyle belirli sürelerle verilerek giriş yapılabilmesini sağlar.
Meşruhatlı (Açıklamalı) Vizeler : Türkiye’ye gelmeden önce Dış Temsilciliklerimize müracaatta bulunularak pasaportlarına tatbik edilmek suretiyle vize etiketlerinin amaç bölümünde ( çalışma, öğrenim, tedavi vb.)kayıtlı ifadeler düşülerek belirli sürelerle verilerek giriş yapılabilmesini sağlar.

VİZE TÜRLERİ

Tek Giriş Vizesi : Türkiye’ye tek bir girişi sağlar.Verildiği tarihten itibaren bir yıl içinde Türkiye sınırlarından girilmek suretiyle kullanılmadığı takdirde geçerliliği kalmaz.
AÇIKLAMA : Dış Temsilciliklerimiz tarafından verilen tek giriş vizelerle Türkiye’ye giriş yapmak isteyen yabancı vize süresi içerisinde vizesinin ikamet sürelerine bağlı olarak ikamet tezkere almadan kalma hakkı sağlamaktadır..Ancak; ikamet süresinin (90) doksan gün üzerinde olması durumunda (180 gün, 365 gün vb.)ilk girişten itibaren doksan güne kadar ikamet ve seyahat edebilirler.)
Müteaddit Giriş Vizesi ( Multiple / Çoklu ) : Verildiği tarihten itibaren üç ay, altı ay ve bir yıllık süreler zarfında Türkiye’ye sayısız giriş için geçerli olan vizeler müteaddit vizeler olarak tanımlanmıştır.Geçerlilik süresi içerisinde, Türkiye’ye her girişte ikamet süresi olarak belirtilen süre kadar oturma hakkı verir.
AÇIKLAMA :
A) Dış Temsilciliklerimiz tarafından verilen müteaddit vizelerle Türkiye’ye giriş yapmak isteyen yabancı vize süresi içerisinde vizesinin ikamet sürelerine bağlı olarak her girişte ikamet süresi kadar kalma hakkı sağlamaktadır.Ancak; ikamet süresinin (90) doksan gün üzerinde olması durumunda (180 gün, 365 gün vb.) vize geçerlilik süresi içerisinde her girişte doksan güne kadar ikamet ve seyahat edebilirler.)

B) Hudut kapılarımızda verilen müteaddit vizelerle Türkiye’ye giriş yapmak isteyen yabancılar ise Türkiye’ye ilk giriş yaptığı tarih itibariyle vizelerinin ikamet süresi içerisinde birden fazla giriş yapma hakkı sağlamaktadır.
Transit Vize : Başka ülkelere gitmek üzere Türkiye’den geçişi sağlamak üzere verilen vizedir. Türkiye’den tek bir geçiş için olanlara tek transit, bir gidiş ve dönüş için geçerli olanlara da çift transit vize denir. Transit vizeleri, veriliş tarihinden itibaren üç ay içinde Türkiye sınırlarından girilmek suretiyle kullanılmazsa geçerliliğini kaybeder. Üzerinde ikamet izni bakımından daha kısa bir süreyi gösteren kayıt yoksa, Türkiye’de azami bir ay süreyle kalma imkanı verir.
Dönüş Vizesi : Özellikle tekrar Türkiye’ye gelmek üzere ülke dışına çıkan ve vizeye tabi ülke vatandaşı olan yani tekrar giriş yapabilmesi için vize alması gereken yabancılara, Türkiye’den çıkışlarında talepleri halinde dönüş vizeside verilebilir.Bu tür vizeler münferit pasaportlara verilmektedir.Türkiye’den ayrılış tarihinden itibaren bir yıl Türkiye sınırlarından içeri girmek suretiyle kullanılmadığı takdirde geçerliliği kalmaz.
Çıkış Vizesi : Türkiye’den çıkış vizeye tabi değildir.Haymatloslara ve uyrukluk durumu düzgün olamayan yabancılara, Pasaport Kanununun 18’nci maddesi gereğince verilen pasaportlar bir ay içinde kullanılmadığı takdirde çıkış vizesine tabidir.

İKAMET İLE İLGİLİ GENEL HÜKÜMLER

Türkiye’de yabancılara verilen oturma izni “Yabancılara Mahsus İkamet Tezkeresi” adı verilen bir belge ile tanzim edilmektedir.
Türkiye’de vize veya vize muhafiyeti süresinden daha fazla kalacak yabancılar bu müddet bitmeden ikamet tezkeresi almak için gerekli beyannameyi doldurmak üzere yetkili Emniyet Makamlarına müracaat ederek ikamet tezkeresi almaları ve Türkiye’de ikamet edecek yabancıların İkamet sürelerinin bitimi itibariyle en geç onbeş gün içerisinde sürelerini uzatmak zorundadırlar.
Çalışmak üzere gelenlerin her halükarda çalışmaya başlamazdan evvel bir ay içerisinde ikamet tezkeresi almış olması gerekmektedir.Bu süre içerisinde işlem yapmayanların Çalışma izinleri geçersiz olur.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yabancılara verdiği “Yabancılara Mahsus Kimlik Kartı” ikamet tezkresi yerine geçen bir belge değildir.
Yabancıların Türkiye’de kaldıkları süre içerisinde geçimlerini sağlayacak kadar yeterli maddi imkanlara sahip olmaları gerekmektedir.
Geçerli İkamet tezkeresi olup yurt dışına çıkış yapan vizeye tabi ülke vatandaşlarından, tezkerenin geçerlilik süresi içerisinde Türkiye’ye tekrar dönüşlerinde giriş vizesi şartı aranmaz.

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

calisma-izni

Çalışma İzni İçin Öngörülen İstisnai Haller Nelerdir?

calisma-izni

Bu yazımızda sizlere çalışma izni ile ilgili istisnai haller nelerdir? Bunlar hakkında detaylı bir bilgi vermek istedik dolayısıyla aşağıda belirtmiş olduğumuz durumlarda istisnai haller geçerli kılınmıştır.

  • Bir Türk vatandaşı ile evli olmak veya Türkiye’ de evlilik yaşayan ve evliliğinin üzerinden 3 yıl gibi bir süre geçmiş olması bu sürenin sonunda Türkiye’ de yaşamaya karar veren yabancı uyruklu kişiler ve bunların eşlerinden doğan çocuklar çalışma iznine tabidir.
  • Vatansız olarak tabir edilen Türkiye’ye 18 yaşının altında gelmiş burada okumuş ve bir meslek sahibi olmuş yabancı uyruklu kişiler.
  • Herhangi bir nedenden dolayı Türkiye’ye gelmek zorunda kalmış mülteciler veya göçmenler
  • AB üyesi olan ülkelerin vatandaşları ve AB üyesi olmayan eşleri ve çocukları
  • Büyükelçiler veya konsolosluklarda görevlendirilmiş olan diplomatlar.
  • Yapılan anlaşmalar doğrultusunda karşılıklılık ilkesi geçerli olduğu ve de görev süresi belli olan kişiler
  • Bilim adamları ve kültürel bir faaliyet çerçevesinde sportif faaliyetlerde bulunmak amacıyla (4 ayı aşan süre için) Türkiye’ de bulunmak zorunda olan kişiler.
  • Kamu kurum ve kuruşları tarafından sözleşme yapılmış ve de ihaleler nedeniyle ülkemizde kalmak zorunda olan kişiler. Örneğin bir hizmet alımı tesis işletmesi gibi durumlar.

Çalışma süresine dâhil edilecek süreler var mıdır?

  • Kanunen bazı çalışmalar çalışma süresine dâhil edilmektedir örneğin yıllık izinler ve iş kazaları, meslek hastalıklarından iş göremezlik ödeneklerine kadar birçok alanı kapsamaktadır.
  • Türkiye’ de çalışan bir yabancı kişinin süre 6 ayı geçmemesi kaydıyla Türkiye dışında bulunuyor olması onun çalışma süresini de kesmemektedir. Fakat bu durumda ise Türkiye’den başka bir ülkede bulunduğu zaman dilimi onun çalışma süresinden sayılmaz

Çalışma izinlerinin sınırlandırılması noktasında ise Türkiye’nin birçok ülke ile sözleşmesi vardır burada sözleşmeler karşılıklı olarak kazanılmıştır ve bu durumda da çalışma izinleri buna göre değerlendirilmiştir. Genellikle sektörel ve ekonomik koşullar düşünülerek anlaşmaların sağlandığı için burada önemli olan sektördür ve bu sektörle sınırlandırılabilir örneğin tarım sanayi gibi sektörlerde çalışmak için Türkiye’ de bulunan bir yabancı yalnızca bu mesleklerde çalışmak zorundadır.

  • Bizi Takip Edin

    Facebook
    Facebook
    Google+
    Google+
    http://www.yabancidanismani.com/kategori/calisma-izni">
    LINKEDIN
    INSTAGRAM
  • Bize Ulaşın

    Telefon :
    Ofis: +90 0212 853 99 90
    Mobil: +90 0539 920 33 22

    Mail :
    info@yabancidanismani.com

    Adres :
    Cumhuriyet Mahallesi Nazım Hikmet Bulvarı Concepta Plaza Çarşı Girişi No:91/1 Dükkan:13 Beylikdüzü - İSTANBUL

  • Neden Biz?

    Oturma izni ve Çalışma izni konularını başarı ile çözümleyen firmamız aracılıyla yapacağınız tüm işlemlerden %100 memnuniyet garantisi alacağınızdan kesinlikle emin olabilirsiniz.

    Hiç çekinmeden bizi arayabilir ya da Beylikdüzü'nde bulunan ofisimizi ziyarete gelebilir ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

  • Sizi Arayalım

    Telefon numaranızı bırakırsanız en kısa zamanda biz sizi arayacağız.

    Ad Soyad

    Telefon

    Konu

+9 0539 920 33 22