2018 Yılı Çalışma izni Harçları

Çalışma izni harçları 2018 yılı için aşağıda belirtildiği gibidir.

 

ÇALIŞMA İZNİ HARÇ TUTARLARISÜRE2017 YILI HARÇ TUTARI2018 YILI HARÇ TUTARI
Süreli Çalışma İzin Belgesi
(Süre uzatımları da aynı miktarda harca tabidir)
1 yıla kadar (1 yıl dahil)
Bir yılı aşan süreler için tam yıl harcı alınır).
537,50 TL615,20 TL
Süresiz Çalışma İzin Belgesi5375,00 TL6152,70 TL
Bağımsız Çalışma İzin Belgesi5375,00 TL6152,70 TL

 

Not: Bir yıldan fazla süreli izinlerde her yıl için 615,20 TL harç istenir.

 

DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ

30 Aralık 2017 tarih ve 30286 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Muhasebat Genel Müdürlüğü (Sıra No:56) Değerli Kağıtlar Genel Tebliği ile belirlenen 01.01.2018 den itibaren geçerli olacak 2018 yılı Çalışma İzin Belgesi değerli kağıt bedeli aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

 

DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ2017 YILI2018 YILI
63,00 TL72,00 TL
çalışma izni

2016 Yılı İçinde 60 Bin Yabancıya Çalışma İzni Verildi

2016 yılı içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 60 bin 421 yabancıya çalışma izni verildi. 

çalışma izni
çalışma izni

2016 yılının ocak-ekim ayları içerisinde 60 bin 421 yabancıya çalışma izni verildi. İlk sırayı 10 bin 227 kişiyle Suriyeliler alırken onu 6 bin 268 ile Gürcistan, 4 bin 989 Ukrayna, 3 bin 396 Çin, 2 bin 805 Türkmenistan, 2 bin 720 Kırgızistan, bin 965 Özbekistan ve bin 702 ile Rusya takip ediyor.

Yıl içinde bir çok yabancı ülke vatandaşı tarafından yapılan başvuruları değerlendiren Bakanlık, 60 bin 421 kişiye çalışma izin verdi. Yapılan başvurulardan bin 993’ü çeşitli gerekçelerle reddedilirken, 7 bin 731 başvuru iade edildi, 220 başvuru ise henüz karara bağlanmadı.

Bir Çok Ülke Vatandaşı Mevcut

Bakanlığın izniyle 10 bin 227 Suriye, 6 bin 268 Gürcistan, 4 bin 989 Ukrayna, 3 bin 396 Çin, 2 bin 805 Türkmenistan, 2 bin 720 Kırgızistan, bin 965 Özbekistan ve bin 702 Rusya uyruklu Türkiye’de çalışmaya başladı.

Çalışma izni verilenler arasında bin 25 İngiliz, bin 17 Alman ve 942 ABD’li de bulunurken, Burundi, Laos,  Haiti, Honduras, Jamaika, ve Malavi gibi ülke vatandaşlarına da çalışma izni verildi.

2011’de 17 bin 467, 2012’de 32 bin 277, 2013’te 45 bin 834 ve 2014’te 52 bin 304 yabancıya çalışma izni veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, geçen yıl ise 75 bin 525 başvurudan 64 bin 833’ünü onaylamıştı.

 

Kaçak Yabancı İşçi Çalıştırmanın Cezaları

Kaçak Yabancı İşçi Çalıştırmanın Cezaları

İzinsiz olarak evde ve iş yerlerinde yabancı işçi çalıştırmanın hem çalıştıran hem çalışan açısından çok büyük yatırımları vardır. Konuyla ilgili ajanslar ve danışmanlık firmaları uyarılarda bulunsa da maalesef bu konuda taraflar yeterince dikkat etmiyor.  İzinsiz olarak evlerde ve iş yerlerinde çalıştırmanın cezası kanunda belirtilmiştir. Bu durumlarda izinsiz yabancı işçi çalıştırana yaklaşık olarak 8381 TL idari para cezası verilir. İzinsiz olarak çalıştırdığı tespit edilen kişiler aynı suçu tekrarlaması halinde cezai para miktarı 1 kat arttırılarak uygulanır.

Kaçak olarak çalıştırılan işçiler aynı zaman da sigortasız olarak çalıştırıldığından bu durumda da ayrı bir cezai işlem uygulanmaktadır. İşçinin sigortasız olarak çalıştığı her aya göre belirlenen ücret brüt olarak hesaplanır ve her ay için 1201,50 TL’dir bu oran asgari ücretle orantılıdır. Evde kaçak olarak çalıştırılan yabancı işçiler içinde aynı oran uygulanır. Evde çalıştırma ve çalışma şartları yasalarda bellidir. Evde yapılan işlere yönelik iş yeri  açılışı yapılmadı ve yükümlülükler belirtilmelidir. Bu tutarlar yabancı işçi çalıştıran şirketlerde 3 katıyla cezalandırılır. Cezalar çalışma izni alarak ve sigortalı olarak çalıştırmaktan çok daha fazla külfet getirir. İzinsiz olarak evinizde veya şirketinizde çalıştırdığınız yabancılarla ilgili işlemler sizin beyanınıza göre değil Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerinin incelemelerine göre belirlenir. Yabancı izni cezası alan kişiler kendi ülkelerinde de sicillerine cezalar işlenir.

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Yabancılara Turkuaz Kart Sistemi Başlıyor

yabanci-calisma-izni-Turkuaz-kart

Yabancı istihdamı Genel Müdürlü’nün kurulmasını da planlayan düzenlemenin en önemli maddesi Turkuaz kart maddesi olacak. Şartları taşıyan yabancıların Türkiye’de çalışmalarını kolay hale getirecek ve sürekliğini sağlayacak turkuaz kart için kriterler yavaş yavaş meydana çıkmaya başladı.Tabi bu karta sahip olmak için bazı önemli şartlar gerekir. Yabancı uyruklu çalışanlar ilk başta mesleki yeterlilikleri, birikimleri ve eğitimlerine göre puanlama sistemiyle turkuaz karta sahip olacaklar.

Başvuru Şartları Nedir? Kimler Turkuaz Kart alabilir?
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yabancı çalışanlar kanununda değişiklik yapılacağını belirtmesinin ardından yapılacak bu değişikliğin detayları merakla beklenmeye başladı.Yasa değişikliği olduğu taktirde turkuaz kart’dan faydalanabilecek yabancı vatandaşların askerlik yapma ve seçme seçilme hakları dışında bir türk vatandaşının sahip olduğu tüm haklardan yararlanabilecek. Yabancı uyruklu olup istenilen tüm niteliklere sahip olarak kişilere uygulanacak bu uygulamada puanlama sistemi temel alınacak.Aranan şartlar yabancı uyruklu kişide nitelikli özellikler, mesleki birikim, dil, eğitim gibi özelliklerin tam olması gerekmektedir.Bu özelliklere göre puanlama yapılacak. Barajı aşan kişilere turkuaz kart hakkı verilecek. Ayrıca finansal açıdan güçlü kişiler Türkiye’de yaşamak isterlerse ayrı olarak değerlendirilecek. Aynı zamanda kart sahini ailesini herhangi bir bürokratik süre yaşamadan istediği zaman Türkiye’ye getirebilecek.

Turkuaz Kart yabancının Türkiye’ye gelmesini için onlara büyük kolaylıklar sağlayan bir uygulamadır. Turkuaz Kart genel anlamda çalışma izni‘nin yerini tutacak bir uygulamadır.

 

Türk vatandaşlığına geçme imkanı
Başta yabancı yatırımcılar ile bilim insanları, sanatçılar ve sporcular gibi nitelikli çalışanlara kolay bir şekilde çalışma izni verilmesi amaçlanan sistem, bu kişilerinin ailelerini de kapsayacak.

Eğitim, tecrübe, ücret, yatırım miktarı gibi baz değişkenlerden oluşan esnek ve dinamik bir puanlama sistemiyle yabancılara verilecek Turkuaz Kartlar, ilk üç yıllık geçiş süresinin ardından süresiz hale gelecek.

Yabancılar, süresiz çalışma ve ikamet hakkı başta olmak üzere önemli haklara sahip olacak. Geçiş süresi içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Turkuaz Kart verilmesine esas teşkil edilen konularda yabancıları değerlendirecek. Bu sürede yabancı ve ailesi Türkiye’de süresiz çalışma ve ikamet iznine sahip olacağı gibi genel hükümlere göre Türk vatandaşlığına geçme imkanına da sahip olacak.

Turkuaz Kart Sistemi, ülkeye uluslararası doğrudan yabancı yatırımın çekilmesi ve var olan yatırımın artırılmasına da katkı sağlayacak. Türkiye’ye belli bir miktarda (bu rakam daha sonra belirlenecek) yatırım yapan yabancı yarımcılara başvurmaları halinde Turkuaz Kart kolaylıkla verilecek.

Fark yaratanlara istisnai izin
Bu sistem sayesinde yabancıların, yapacağı yatırımla ekonomiye ve istihdama olumlu etkisinin en üst düzeye çıkarılması, nitelikleri ile de Türkiye’ye stratejik alanlarda önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Turkuaz Kart’a hak kazanmamakla birlikte eğitim düzeyi, ücreti, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı ve benzeri özellikleri itibarıyla nitelikli işgücü olarak veya bilim ve teknolojiye katkısı, yatırım veya ihracat düzeyi, sağlayacağı istihdamın büyüklüğü ve benzeri özellikleriyle nitelikli yatırımcı olarak değerlendirilen ya da alanındaki başarısıyla uluslararası düzeyde temayüz etmiş olarak bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye’ye gelen kişilere yönelik ilgili kurumların da görüşü alınmak kaydıyla istisnai olarak izin verilebilecek.

Yabancı öğrenciler de başvurabilecek
Türkiye’deki bir yüksek öğretim kurumunda örgün eğitim gören yabancı öğrenciler de çalışma izni almak için başvuruda bulunabilecek.

Bu öğrencilerden; ön lisans ve lisans eğitimi görenler ikinci yılından itibaren kısmi süreli (haftada 30 saatin altında), yüksek lisans ve doktora eğitimi esnasında ise tam süreli çalışma izni alabilecekken, yüksek öğrenimini tamamlayanlara mezuniyet tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvurularını yapmaları halinde çalışma izni daha kolay verilecek.

Mevcut durum nasıl?
Mevcut durumda, çalışma izinleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dışında Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, YÖK, Devlet Opera Balesi tarafından veriliyor. Muafiyetlere ilişkin Dışişleri ve İçişleri Bakanlığını da kapsayan ve uzun bürokratik süreçler içeren bir sistem söz konusu.

Yeni sistemle çalışma izni ve çalışma izni muafiyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tek elden verilerek uygulama birliği sağlanacak.

Güncelleme : 01.01.2017 ( Turkuaz kart ile ilgili resmi olarak aşağıdaki yazı csgb nin resmi sitesinde yayınlanmıştır.

Turkuaz Kart:

Uluslararası işgücü politikası doğrultusunda; eğitim seviyesi, mesleki tecrübeleri, bilim ve teknolojiye olan katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının Türkiye ekonomisine ve istihdama etkisi ile Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerileri ve Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre başvurusu uygun görülen yabancılara Turkuaz Kart verilecektir.

Turkuaz Kart, ilk 3 yılı geçiş süresi olmak suretiyle verilir. Bakanlık, geçiş süresi içinde işveren veya yabancıdan yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi ve belge talebinde bulunabilir. Geçiş süresi içinde 15. madde uyarınca iptal edilmeyen Turkuaz Kart’ta yer alan geçiş süresi kaydı, yabancının başvurusu halinde kaldırılır ve süresiz Turkuaz Kart verilir. Bu başvuru, geçiş süresinin dolmasına 180 kalmasından itibaren, her durumda geçiş süresi dolmadan yapılır. Bu süre dolduktan sonra geçiş süresi kaydının kaldırılmasına ilişkin yapılan başvuru reddedilir ve Turkuaz Kart geçersiz hale gelir.

Turkuaz Kart Sahibinin Eşi ve Çocukları :

Turkuaz Kart sahibi yabancının, eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına Turkuaz Kart sahibi yakını olduğunu gösteren ve ikamet izni (oturma izni) yerine geçen belge verilecektir.

Turkuaz Kart sahibi yabancı bu kanunda düzenlenen süresiz çalışma izninin sağladığı  tüm haklardan istifade eder.

Turkuaz Kart uygulamasında; akademik alanda uluslararası kabul görmüş çalışmaları bulunanlar ile bilim, sanayi ve teknolojide ülkemiz bakımından stratejik kabul edilen bir alanda öne çıkmış olanlar ya da ihracat, istihdam veya yatırım kapasitesi olarak ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayan ya da sağlaması öngörülenler nitelikli yabancı olarak kabul edilir.

Geçici koruma sağlanan yabancılara bu madde hükümleri uygulanmaz. Bu hükümde beyaz kimlik kartı yani koruma kartı olan Suriyeleri kapsamayacağını açıkça belirtmektedir.

14/03/2017 Tarihinden sonra yayınlanan bilgiler :

3 Yıllık geçiş dönemi olacak. İsteyenler bu 3 yıl sonunda Türk vatandaşlığına başvuru yapabilecek. Türk vatandaşı olmayıp sadece Turkuaz Kart kullananlar seçme ve seçilme hakkına sahip olamayacak.

Konuyla ilgili yönetmelikler Resmi Gazete’de 14 Mart 2017 günü yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kimler Turkuaz Kart Alabilecek ?

– Eğitim düzeyi, ücreti, mesleki bilgisi ve deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı ve benzeri nitelikleri itibarıyla yüksek nitelikli işgücü olarak değerlendirilenler,

– Yatırım veya ihracat düzeyi, sağlayacağı istihdam gibi özellikleri itibarıyla yüksek nitelikli yatırımcı olarak kabul edilenler,

– Bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlayan, uluslararası düzeyde stratejik kabul edilen çalışmalar ve araştırmalar yapan bilim insanı veya araştırmacılar,

– Kültürel, sanatsal veya sportif faaliyetler açısından uluslararası düzeyde başarılı olanlar,

– Türkiye’nin veya Türk kültürünün uluslararası tanınırlığına veya tanıtımına katkı sağlayan, Türkiye’nin milli menfaatlerine ilişkin hususlarda uluslararası düzeyde faaliyette bulunanlar.

Kart sahiplerine tanınan hak ve yükümlülükler :

– Süresiz çalışma iznine sahip olacaklar,

– Askerlikten muaf olacaklar,

– Seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme haklarından yararlanamayacaklar,

– Türkiye’deki ikamet, seyahat, çalışma, yatırım, ticari faaliyet konularında Türk vatandaşlarına uygulanmakta olan mevzuata tabi olacaklar,

– Üç yıllık geçiş döneminin sonunda kendileri ve yakınlarına, millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmaması koşuluyla Türk vatandaşlığı kazanabilecek.

Üniversite Öğrencileride Başvurabilecek 

Yönetmeğe göre, Türk üniversitelerinde okuyan yabancılar da gerekli şartları taşıdıkları takdirde mezun olduklarında Turkuaz Kart alabilecek.

Sayfamız devamlı güncel tutulacaktır. Gelişmelerden haberdar olmak için sürekli sayfamızı takip ediniz.

 

Çalışma izni ile Türk Vatandaşlığı Kazanma

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de çalışma izni belirli bir şarta dayanmaktadır dilerseniz ilk önce çalışma izni başvurusu hakkında bilgilendirme yaparak başlayalım yazımıza.

ÇALIŞMA İZİN BAŞVURUSU

Ülkemizde çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişiler burada çalışmaya başlamadan önce izin başvurusu yapmak durumundadır bu izinleri kabul edildikten sonra ancak çalışmaya başlayabilmektedir.  Ülkemizde çalışacak olan yabancılara bu izinleri Ekonomi Bakanlığı, Üniversitelerde görev yapacak yabancı uyruklu akademik personele ise yalnızca YÖK çalışma izni vermektedir.

Ancak burada yapılacak başvurunun yalnızca bir işyeri ya da bir işletme üzerinden yapılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde istedikleri yerde çalışma izni verilmektedir. Bir işveren olmadan herhangi bir yabancı asla başvuru yapamaz.

ÇALIŞMA İZİN TÜRLERİ

Çalışma izni ile Türk Vatandaşlığı Kazanma

SÜRELİ ÇALIŞMA İZNİ

Burada yabancının ülkemizde kalacağı süre iş süresince belirlenmektedir. Bu sürenin azami sınırı ise ancak 1 yıl olarak belirlenmiştir. 1 yıldan sonra eğer ki iş bitmemiş ise 2 yıl daha uzatabilme şansı vardır.

SÜRESİZ ÇALIŞMA İZNİ

Sürsiz olarak çalışmak için ülkemizde en az 8 yıl ikamet etmiş olması gerekir 8 yıl çalışan bir yabancıya süresiz çalışma hakkı tanınmaktadır. Ancak bu süresiz çalışma izni belirlenen kanun maddesi gereğince uzun dönem ikamet izninin sona erdirilmesi yani iptal edilmesi durumunda sonlandırılmaktadır.

BAĞIMSIZ ÇALIŞMA İZNİ

Burada en az 5 yıl ülkemizde hizmet vermiş olması gerekir. Eğer ki istihdama katkı sağladığı görülmüş ise ancak o zaman bağımsız çalışma izni hakkı tanınmıştır

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

+9 0212 853 99 90