Türkiye’de İkamet İzni Nasıl Alınır?

ikamet_cay

Eğer ki yabancı bir ülke vatandaşı iseniz ve Türkiye’ye başka b ir ülkenin pasaportu ile giriş yapmışsanız ve de burada kalma süreniz 90 günü aşacak ise o zaman mutlaka ikamet izni almak zorundasınız. Bu izni alacağınız yer ise ikamet izni yabancılar şube müdürlüğüdür eğer ki kalış amacınız çalışmak ise o zaman yapılacak işlem çalışma bakanlığı yabancılar şube müdürlüğüne başvurmak olacaktır.  Türkiye’ de çalışma zorunluluğu ile gelen bir yabancı mutlaka 30 gün içerisinde başvurusunu yapmak zorundadır. Türkiye’ de çalışma durumunda olup da ikamet izni gerektirmeyen bazı yabancılar vardır bu yabancılar diplomatlar, konsolosluklarda çalışan temsilciler, NATO’nun görevlendirmesi sonucunda bulunan askerler ve tüm temsilciliği bulunan uluslar arası kuruluşlarda görevli kişiler.

Bu durumdaki kişilere uluslar arası anlaşmalar gereği düzenlenmiş olan bir kimlik kartı verilir bu kart onların aynı zamanda ikamet tezkeresi şeklinde kabul görür.  İkamet tezkerelerini yabancılara verilen kimlik kartlarıyla karıştırmamak gerekir bu ikisi farklı konulardır. Türkiye’ ye gelen bir yabancının ikamet tezkeresi başvurusu yapabilmesi için pasaportlarıyla başvurması gerekir çünkü onlar hakkında en doğru verilerin toplandı yer pasaportlarıdır.

Yabancıların ikamet tezkeresi için başvurma talepleri aşağıda belirtilmiştir

  1. Kısa Dönem İkamet İzni
  2. Aile İkamet İzni
  3. Öğrenci İkamet İzni
  4. Uzun Dönem İkamet İzni
  5. İnsani İkamet İzni
  6. İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni

Başvuru esnasında bu yukarıdaki izinlerden hangisinin talep edildiği doğru bir şekilde belirtilmelidir eğer ki bu tercihleri doğru seçmezseniz o zaman başvurunuz da olumsuz işlem görecek ve iptal edilecektir.  Her ülkenin kendine göre bir kabul şekli vardır ve talep edilen gerekçenin net bir şekilde belirlenmesi istenmektedir.

İkamet işlemleri için randevu almak şarttır bunun için ikamet ettiğiniz bölgenin yabancılar şube müdürlüğünü seçmeniz gerekir başvuruları internet üzerinden online olarak yapabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra başvuru gününüzde kesinlikle doğru bilgilerle ve eksiksiz olarak başvuru yapmalısınız başvurunuzun nedeni yukarıda bahsettiğimiz gibi net olarak belirtilmeli.