Çalışma İzni Nasıl Çıkartılır?

calisma-izni-cikartma

Yabancıların Türkiye’de çalışmaları konusunda bazı düzenlemeler yapılmıştır bu nedenle Türkiye’de çalışmak isteyen tüm yabancı uyruklu vatandaşlar bu düzenlemeleri yerine getirmek zorundadır. Bu düzenlemelerde çalışma izni almak isteyen vatandaşların yapmaları gerekenler çalışma izinlerinden nasıl muaf olacakları gibi yükümlükler kanunlar şeklinde belirlenmiştir.

Türkiye’ de çalışan yabancılar ister bağımlı olsun isterse bağımsız çalışma izni alma zorundadır bu anayasanın 4817. Maddesi gereğince zorunlu bir haldir.  Yabancılara bazı hakları çalışma izni olmadan verilirken bazen de çalışma şekillerine göre 1 aylık olarak düzenlenebilmektedir. Yabancılara çalışma izni çalışma bakanlığı tarafından onaylanmaktadır. Çalışma izni almak isteyen vatandaşların başvurularını sadece bir işyeri ya da işletme üzerinden yapması zorunluluktur yani izin taleplerini bireysel anlamda yapamazlar. Yani bir yabancı uyruklu kişi ben bu işte çalışmak istiyorum diyerek iş yeri belirtemezler ancak iş yeri başvurusunda sonuç neticelenmektedir.

Eğer ki böyle bir durum talep edilecekse o zaman uyruğu olduğu ülke ile yapılan özel bir anlaşma varsa bu dikkate alınmaktadır.  Ancak bu doğrultuda bir durum değerlendirmesi yapılmaktadır. Bazı durumlarda ise bakanlık ve kamu kurumlarında çalışacak olan yabancı uyruklu vatandaşlar için kanunla belirtilmiş olan yasalar doğrultusunda istihdam karşılıklılık ilkesi göz önünde bulundurulur ve burada Avrupa Birliği hukuku esas olarak alınır ve bunlar çalışma izninden muaf tutulmaktadır bu nedenle bu vatandaşların çalışma izni almalarına gerek bulunmamaktadır. Yabancılar için düzenlenmiş olan çalışma türleri aşağıda üç başlık şeklinde belirtilmiştir.

Çalışma İzni Türleri Nelerdir?

  1. Süreli Çalışma İzni
  2. Süresiz Çalışma İzni
  3. Bağımsız Çalışma İzni

Çalışma iznini alma zorunluluğu belirtmiş olduğumuz özel durumlar dışında türkiye’ de bulunan tüm yabancı uyruklu vatandaşları kapsar.

Süreli çalışma izni nedir?

Süreli çalışma izni, Türkiye’ de yalnızca 1 yıl geçerli olan bir sistemdir ve bu başvuru dikkate alınırken başvuru yapılan kişinin şehir, coğrafi bölge, ve izin geçerlilik alanı esas alınmaktadır.

Süresiz çalışma izni nedir?

Bu izinden yararlana bilmesi için kişinin 6 yıl boyunca kesintisiz olarak türkiye’ de çalışması gerekir burada herhangi bir bölge ve de meslek seçimi sınırı yoktur ve bu izin her başvuruda 5 yıla kadar alınabilmektedir.

Bağımsız çalışma izni nedir?

Burada yabancıların pasaport süreleri dikkate alınır ve ona göre bir değerlendirme yapılmaktadır.