çalışma izni

2016 Yılı İçinde 60 Bin Yabancıya Çalışma İzni Verildi

2016 yılı içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 60 bin 421 yabancıya çalışma izni verildi. 

çalışma izni
çalışma izni

2016 yılının ocak-ekim ayları içerisinde 60 bin 421 yabancıya çalışma izni verildi. İlk sırayı 10 bin 227 kişiyle Suriyeliler alırken onu 6 bin 268 ile Gürcistan, 4 bin 989 Ukrayna, 3 bin 396 Çin, 2 bin 805 Türkmenistan, 2 bin 720 Kırgızistan, bin 965 Özbekistan ve bin 702 ile Rusya takip ediyor.

Yıl içinde bir çok yabancı ülke vatandaşı tarafından yapılan başvuruları değerlendiren Bakanlık, 60 bin 421 kişiye çalışma izin verdi. Yapılan başvurulardan bin 993’ü çeşitli gerekçelerle reddedilirken, 7 bin 731 başvuru iade edildi, 220 başvuru ise henüz karara bağlanmadı.

Bir Çok Ülke Vatandaşı Mevcut

Bakanlığın izniyle 10 bin 227 Suriye, 6 bin 268 Gürcistan, 4 bin 989 Ukrayna, 3 bin 396 Çin, 2 bin 805 Türkmenistan, 2 bin 720 Kırgızistan, bin 965 Özbekistan ve bin 702 Rusya uyruklu Türkiye’de çalışmaya başladı.

Çalışma izni verilenler arasında bin 25 İngiliz, bin 17 Alman ve 942 ABD’li de bulunurken, Burundi, Laos,  Haiti, Honduras, Jamaika, ve Malavi gibi ülke vatandaşlarına da çalışma izni verildi.

2011’de 17 bin 467, 2012’de 32 bin 277, 2013’te 45 bin 834 ve 2014’te 52 bin 304 yabancıya çalışma izni veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, geçen yıl ise 75 bin 525 başvurudan 64 bin 833’ünü onaylamıştı.

 

Yabancılarda Sağlık Sigortası Yaptırmak

Ülkemizde yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlara verilen birçok haklar arasında genel sağlık sigortası da yer alıyor ancak bunu bir değil birkaç başlık altında toparlamak en doğru olacaktır.  Çünkü yabancı uyruklu vatandaşların ülkemizde çalışıyor olması ya da sadece yerleşmesi durumlarına göre uygulamalar değişmektedir.

Çalışan yabancılar

Ülkemizde sigortalı şekilde çalışanların herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmaz onlara çalıştıkları ya da ortağı oldukları firmanın zaten sigorta yapıyor olması gerekir.  Burada bir türk vatandaşları ile aynı haklara sahip olacaktır.  Eğer ki b sigortalının o işte 30 günlük bir sigortası var ise o zaman onun eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları da sosyal güvenceden yararlanabilmektedir.

Yabancılarda Sağlık Sigortası Yaptırmak

Ödeyecekleri prim

Onlara gelir testi yapılmamaktadır. Hesaplama ise asgari ücretin iki katı şeklindedir.

İsteğe bağlı prim ödeyenler

Ülkemizde sabit olarak bulunan yabancı ülke vatandaşları dilerlerse isteğe bağlı olarak sigortadan faydalanabilirler. Burada ise farklı bir durum söz konusu değildir çalışan ile aynı sigortayı ödemekle yükümlüdürler.  Yani burada prim ödemeleriyle birlikte emeklilik içinde hak kazanmış olurlar. Bu konumda olan yabancılarda eş ve çocukları için sağlık sigortasından faydalanabileceklerdir.

Yerleşik olan yabancılar

Bu iki bahsetmiş olduğumuz başlığın yanı sıra bir de ülkemizde yerleşik hayat sürdüren yabancılar vardır bunların ne bir çalışmaları ne de sigortaları vardır yalnızca ülkemizde yaşıyorlardır. Son dönemlerde ise ülkemizde ev ve de arazi alarak tam yerleşik hayata geçmişlerdir.

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de Taşınmazı Olanlar için İkamet ve Vatandaşlık

Türkiye’ de taşınmazı olan yabancı vatandaşların mütekabiliyet kanunu kapsamında oturma izinlerinin süredi de artık uzatılmış oldu bundan önceki dönemlere bakacak olursak bu dönem 3 aylık bir süre ile sınırlı tutuluyordu ancak son yapılan düzenleme bu sürenin 1 yıla kadar uzamasına neden oldu. Bundan sonra yabancılar 1 yıl süreyle oturma izni alabilecekler. Eskiden kısa dönem ikamet izni veriliyordu bu kişilere. Kamuoyunda mütekabiliyet yasası olarak da bilinen Tapu kanununda değişiklik yapılmış oldu.

Açıklanan kararda ülke menfaatlerinin düşünüldüğü açıklandı ve karar bakanlar kurulunca yabancı ülke vatandaşlarına tanındı. Bu sayede onlarında taşınmaz almalarına kolaylık sağlanmış oldu. Bu şekilde 183 ülkenin vatandaşlarına Türkiye’den de konut satışlarına imkan sağlanmış oldu. Bu durum yalnızca konutla sınırlı değil aynı zamanda arsa ya da gayrimenkul sektörünü de kendi kapsamına aldı.  Yasanın artısı olarak bu zamana kadar ülkemizde 2 milyon dolarlık bir taşınmaz satışı varken yaklaşık olarak 5 milyar dolara kadar çıkması bekleniyor. Uzun vadede satışları oldukça etkileyeceği düşünülerek toplamda 20 bin konuta ulaşılması amaçlanıyor.

ev alana oturma izni

BİR YIL İZİN

Karar resmi gazete’ de de yayımlanarak yürülüğe girmiş oldu buna istinaden de çalışma izni, kısa dönem ikamet izni, aile ikamet izni, öğrenci ikamet izni, uzun dönem ikamet izni, insani ikamet izni, insan ticareti mağduru ikamet izni ve iptal şartları düzenlendi.

Oturma izninin ne faydası olacak

  • Öncelikli olarak yabancılara gayrimenkul satışını kolaylaştırdı.
  • Daha uzun süreli olarak Türkiye’ de kalmaları sağlanmış oldu.
  • Türkiye cazibe noktası haline gelecek.
  • İkamet izninin artışı sağlanmış olacak.

10 milyar dolar kadar bir satış rakamı bekleniyor.

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Çalışma izni ile Türk Vatandaşlığı Kazanma

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de çalışma izni belirli bir şarta dayanmaktadır dilerseniz ilk önce çalışma izni başvurusu hakkında bilgilendirme yaparak başlayalım yazımıza.

ÇALIŞMA İZİN BAŞVURUSU

Ülkemizde çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişiler burada çalışmaya başlamadan önce izin başvurusu yapmak durumundadır bu izinleri kabul edildikten sonra ancak çalışmaya başlayabilmektedir.  Ülkemizde çalışacak olan yabancılara bu izinleri Ekonomi Bakanlığı, Üniversitelerde görev yapacak yabancı uyruklu akademik personele ise yalnızca YÖK çalışma izni vermektedir.

Ancak burada yapılacak başvurunun yalnızca bir işyeri ya da bir işletme üzerinden yapılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde istedikleri yerde çalışma izni verilmektedir. Bir işveren olmadan herhangi bir yabancı asla başvuru yapamaz.

ÇALIŞMA İZİN TÜRLERİ

Çalışma izni ile Türk Vatandaşlığı Kazanma

SÜRELİ ÇALIŞMA İZNİ

Burada yabancının ülkemizde kalacağı süre iş süresince belirlenmektedir. Bu sürenin azami sınırı ise ancak 1 yıl olarak belirlenmiştir. 1 yıldan sonra eğer ki iş bitmemiş ise 2 yıl daha uzatabilme şansı vardır.

SÜRESİZ ÇALIŞMA İZNİ

Sürsiz olarak çalışmak için ülkemizde en az 8 yıl ikamet etmiş olması gerekir 8 yıl çalışan bir yabancıya süresiz çalışma hakkı tanınmaktadır. Ancak bu süresiz çalışma izni belirlenen kanun maddesi gereğince uzun dönem ikamet izninin sona erdirilmesi yani iptal edilmesi durumunda sonlandırılmaktadır.

BAĞIMSIZ ÇALIŞMA İZNİ

Burada en az 5 yıl ülkemizde hizmet vermiş olması gerekir. Eğer ki istihdama katkı sağladığı görülmüş ise ancak o zaman bağımsız çalışma izni hakkı tanınmıştır

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Çalışma İzni Nasıl Çıkartılır?

calisma-izni-cikartma

Yabancıların Türkiye’de çalışmaları konusunda bazı düzenlemeler yapılmıştır bu nedenle Türkiye’de çalışmak isteyen tüm yabancı uyruklu vatandaşlar bu düzenlemeleri yerine getirmek zorundadır. Bu düzenlemelerde çalışma izni almak isteyen vatandaşların yapmaları gerekenler çalışma izinlerinden nasıl muaf olacakları gibi yükümlükler kanunlar şeklinde belirlenmiştir.

Türkiye’ de çalışan yabancılar ister bağımlı olsun isterse bağımsız çalışma izni alma zorundadır bu anayasanın 4817. Maddesi gereğince zorunlu bir haldir.  Yabancılara bazı hakları çalışma izni olmadan verilirken bazen de çalışma şekillerine göre 1 aylık olarak düzenlenebilmektedir. Yabancılara çalışma izni çalışma bakanlığı tarafından onaylanmaktadır. Çalışma izni almak isteyen vatandaşların başvurularını sadece bir işyeri ya da işletme üzerinden yapması zorunluluktur yani izin taleplerini bireysel anlamda yapamazlar. Yani bir yabancı uyruklu kişi ben bu işte çalışmak istiyorum diyerek iş yeri belirtemezler ancak iş yeri başvurusunda sonuç neticelenmektedir.

Eğer ki böyle bir durum talep edilecekse o zaman uyruğu olduğu ülke ile yapılan özel bir anlaşma varsa bu dikkate alınmaktadır.  Ancak bu doğrultuda bir durum değerlendirmesi yapılmaktadır. Bazı durumlarda ise bakanlık ve kamu kurumlarında çalışacak olan yabancı uyruklu vatandaşlar için kanunla belirtilmiş olan yasalar doğrultusunda istihdam karşılıklılık ilkesi göz önünde bulundurulur ve burada Avrupa Birliği hukuku esas olarak alınır ve bunlar çalışma izninden muaf tutulmaktadır bu nedenle bu vatandaşların çalışma izni almalarına gerek bulunmamaktadır. Yabancılar için düzenlenmiş olan çalışma türleri aşağıda üç başlık şeklinde belirtilmiştir.

Çalışma İzni Türleri Nelerdir?

  1. Süreli Çalışma İzni
  2. Süresiz Çalışma İzni
  3. Bağımsız Çalışma İzni

Çalışma iznini alma zorunluluğu belirtmiş olduğumuz özel durumlar dışında türkiye’ de bulunan tüm yabancı uyruklu vatandaşları kapsar.

Süreli çalışma izni nedir?

Süreli çalışma izni, Türkiye’ de yalnızca 1 yıl geçerli olan bir sistemdir ve bu başvuru dikkate alınırken başvuru yapılan kişinin şehir, coğrafi bölge, ve izin geçerlilik alanı esas alınmaktadır.

Süresiz çalışma izni nedir?

Bu izinden yararlana bilmesi için kişinin 6 yıl boyunca kesintisiz olarak türkiye’ de çalışması gerekir burada herhangi bir bölge ve de meslek seçimi sınırı yoktur ve bu izin her başvuruda 5 yıla kadar alınabilmektedir.

Bağımsız çalışma izni nedir?

Burada yabancıların pasaport süreleri dikkate alınır ve ona göre bir değerlendirme yapılmaktadır.