Türkiye’de Oturma İzni Süreleri Ne Kadardır?

Türkiye’ de yabancıların oturma izin süreleri belli başlı kriterlere göre ayarlanmıştır bu nedenle oturma iznini bir kez aldınız diyelim bu süresiz bir şekilde değildir bunun için size belirtilen süreler vardır bu süreler genellikle sizin Türkiye’ de bulunma koşullarınıza göre değişmektedir. Örneğin bir öğrenci iseniz aldığınız alacağınız oturma izninizin süresi farklı çalışan biri iseniz onun oturma izni süresi farklıdır.

Bu sürelerin sonunda ise oturma izninizin süresini de uzatabilmek gibi bir şansınız vardır. eğer ki size verilen oturma izninin süresi dolmuş ise o zaman yeniden başvurmak için ikamet sürenizin dolmasından sonra 15 günlük bir süreniz vardır. bu 15 gün içerisinde emniyete başvurarak sürenizin uzatılmasını talep edebilirsiniz.

Oturma izni başvuruları en fazla 4 kez olarak planlanmıştır dörtten fazla başvuruda bulunamazsınız. Eğer ki bulunduğunuz adres ya da şehri değiştirmeniz gerekiyorsa o zaman yapmanız gereken aynı oturma izni üzerinden işlem yaptırmaktır bunun için yeniden bir oturma izni çıkartmanıza gerek yoktur.

oturma izni

 YABANCILAR OTURMA İZİNİ İKAMET TEZKERELERİNİN SÜRESİ VE UZATILMASI

Yabancı bir ülke vatandaşının ülkemizde oturma izni süresi beş yıldır. Bu karşılıklı anlaşma gereğince uzun ya da daha kısa olmak kaydı ile değişiklik gösterebilmektedir.

YABANCILAR OTURMA İZNİ İKAMET TEZKERELERİNİ KAYBEDENLER

Eğer ki Türkiye’ de oturma izniniz herhangi bir nedenden dolayı kaybetmiş iseniz bu çalınmış olabilir o zaman gerekli mercilere mutlaka müracaat etme mecburiyeti doğurur.  Başvuru sonrasında işlemleriniz kontrol edilerek yeniden çıkartılır.

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

İkamet Tezkeresi Nedir? İkamet Vizesi Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yabancı kişinin Türkiye’de verilen ilk vizesi dolduktan sonra daha fazla kalmak istiyorsa ilgili göç idaresinden alması gereken oturma izni belgesine denilir.
Türkiye’de kalma sebebine bağlı olarak ilgili belgeleri hazırlayarak il göç idaresine başvurmanız gerekmektedir.
Bulunduğunuz ildeki il göç idarelerinden herhangi birisine başvurmanız gerekmektedir.
Türkiye’de kalma sebebinize bağlı olarak 1 yıl ile 5 yıl arasında değişmektedir.
Vatandaşı olduğu ülkeye tanınan vize süresinden fazla kalmak istiyorsa ikamet tezkeresi almak zorundadır.
İkamet izninizin süresi bitmeden veya bittiğinden en geç 10 gün içerisinde herhangi bir il göç idaresine başvurmanız gerekmektedir.Size tanınan bu süreyi geçirirseniz 2 katı harç ödeme yada deport edilme durumuyla karşılaşabilirsiniz.
5682 Sayılı Pasaport Kanunu ve 5683 Sayılı Yabancıların Türkiye‘de Seyahatlerine İlişkin kanun sebebiyle oturma izni alabilmek için pasaportunuz olması gerekiyor.
5683 sayılı Kanunun 11. maddesi gereğince ikamet tezkeresini kaybedenlerin ikamet tezkeresinin kayıp olduğuna dair, bağlı bulunan polis merkezi görevlileri tarafından tanzim edilecek kayıp eşya tutanağı ile birlikte en kısa sürede il göç idarelerine başvurarak yeni ikamet tezkeresi almaları gerekmektedir. 
İl göç idaresine başvurarak 492 Sayılı Harçlar Kanununa defter bedelini ödemek şartıyla yeni ikamet tezkeresi talebinde bulunabilirsiniz.
Türkiye’de yabancılara verilen ikamet izinleri 5682 sayılı Kanun ve 5683 sayılı Kanun çerçevesinde ülkemize geliş ve ülkemizde kalış sebeplerine göre düzenlenmektedir. Örnek olarak; ülkemize çalışmak üzere gelen bir yabancıya “çalışma amaçlı”, öğrenim amacıyla gelen bir yabancıya “öğrenim amaçlı”, ikamet izni verilmektedir. Yabancıların kalış durumları değişmediği sürece ikamet amacı değiştirilemez.Fakat yabancıların ülkedeki kalış durumlarının değişmesi halinde örneğin okulu bitmesi durumunda ikamet izni aldığı il göç idaresine bildirmesi halinde talebi değerlendirilmemektedir.
İkamet izin belgeleri ile birlikte pasaport bulundurmanız gerekmektedir.İkamet tezkereleri pasaport yerine geçmemektedir. 
Türkiye’de kısa süreli vize süreleri 12 aydır. 12 ay sonunda amaca uygun bir şekilde yeniden ikamet izni almanız gerekmektedir.
Kaçak durumundasınız herhangi bir polis çevirmesinde deport (sınır dışı) edilebilirsiniz en kısa sürede bizim şirketimizle iletişime(0539 920 33 22) geçin size bilgi verelim.
Türkiye’de doğan yabancı çocukların anne veya babasının Nüfus Müdürlüğü’ne müracaat ederek MERNİS doğum belgesi alması, çocuğun adına bireysel pasaport çıkartması veya kendi pasaportlarına ekletmesi ve en geç 90 gün içerisinde ebeveyn veya yasal temsilcilerinin il göç idaresine müracaat ederek ikamet tezkeresi alması gerekmektedir.
Bu belge sizin Türkiye’de yaşama hakkınızı gösteren bir evrak olup, istenildiği taktirde polis ve jandarmalara göstermek zorundasınız.
Türkiye’de yaşadığı adresini değiştirmek isteyen yabancıların, adres değişikliğini 5683 sayılı Kanunun 14.maddesi gereğince 48 saat içinde gidilen İl’in, ayrıldıkları İl’in ve gittikleri İl’in il göç idarelerine ayrıca “Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin” 14.maddesi (1) fıkrası uyarınca 20 iş günü içinde nüfus müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdürler. Aksi takdirde idari para cezası verilmektedir.

Deport ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız lütfen bizimle hemen iletişime geçin size yardımcı olalım. Bize Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan yada ofisimizden ulaşabilirsiniz.