İkamet İzni Uzatma İşlemleri

İkamet İzni Uzatma İşlemleri

Türkiye’de ikamet izinleri vizenin veya vize muafiyetine tanınan süre içerisinde ya da 90 günden fazla kalacak yabancılar için zorunludur. Ülkemizdeki yabancıların kendilerine verilmiş olan ikamet izinlerini 6 ay içerisinde kullanmazlarsa ilgili belge geçerliliğini kaybeder. Yabancıların ikamet izinleri ikamet belgesine yer alan süre kadar geçerlidir. İkamet iznini uzatmak için bitiş tarihinden önceki 60 günün başlangıcı esas alınacak şekilde ikamet izni süresini uzatma başvurusu yapılır. ilgili evrak resmi kurum tarafından sürenin bitiş tarihi esas alınarak işlem yapılır ve buna göre süre uzatılır. Süresi  içinde yapılan izin uzatma işlemleri yabancılarda bir hak kaybına neden olmaz.

Süresi biten ikamet izinleri birçok hak kaybına neden olur. İkamet izinsiz geçen süreler izinli günlerin kullanılması sırasında hak kaybına neden olabileceği gibi kaçak çalışma olarak da kabul edilir. Bu durumda yabancılar kaçak çalışma yasaları gereğince para cezası ödemekle yükümlü olurlar. ikamet izinlerini uzatmayan yabancılar yasalar gereği sınır dışı edilir. İzinsiz süre göz önüne alındığında Türkiye’ye giriş yasağı da konulabilir. İkamet iznini uzatmak isteyen yabancılara harca tabi olmayan izin belgesi verilir. Bu belge sayesinde izin süreleri bitmiş dahi olsa haklarında alınacak karara kadar Türkiye’de oturma hakkı elde ederler.  Danışmanlık hizmeti veren yerler sizler adına bu işlemlerin takibi gerçekleştiriyor. İşlemlerinizin süresi geçmeden ve kolaylıkla tüm izinleri alabiliyorsunuz.

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

 

Türkiye’de Ev Alana İkamet İzni

Türkiye’de Ev Alana İkamet İzni

Ülkemizde taşınmaz satın alan yabancıların oturma izni mütekabiliyet kapsamında uzatılmış durumdadır.  Yeni düzenlemeyle Türkiye’de mülk satın alan yabancıların 3 ay olarak belirlenen oturma izinleri 1 yıla uzatılmış durumdadır. Hüküm resmi gazetede onaylanmış ve yabancılar ve uluslar arası korum kanununda da kısa dönem ikamet izni Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancılar en az bir yıl oturabilir şeklinde belirtilmiştir. Belirtilen kararla ülke menfaatlerinin söz konusu olduğu durumlarda Bakanlar Kurulu’nca önceden belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı kişilere ülkemizde taşınmaz satın almasına olanak sağlandı. Verilen izin ile dünya üzerinde yer alan 183 ülkenin vatandaşlarına ülkemizde belirtilen şartlar çerçevesinde konut, arsa gibi taşınmazları satın almalarının önü açılmış oldu.

Yabancılara taşınmaz satışının önü açılmasıyla gayrimenkul sektörü de fayda sağladı. Kısa vadede yabancılara mülk satışıyla yılda  2 milyar dolardan 5 milyar dolara uzun vadede ise 10 milyar dolar getiri sağlandı. Uzun vadede yabancılara konut satışın yıllık bazda 20 bine ulaşması bekleniyor. Ülkemizde taşınmazı olan yabancılar kısa dönem ikamet izni kapsamı içersindedir. Kanunda kısa dönem ikamet izni birer yıllık sürelerle verilmektedir. Mülk sahibi olmak isteyen yabancılar istenmesi durumunda adli sicil kaydını gösteren belgeyi sunmalıdırlar. Bunun yanı sıra ülkemizde kalacağı adrese ait bilgileri vermeleri de gerekir. Mevcut yasa ile Türkiye’de mülk edinme teşvik kapsamında yer alır.

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

İkamet Harçları Ücretleri

İkamet izni belgeleri kanun gereğince değerli kağıtlar arasında yer alıyor bu nedenle de her yıl maliye bakanlığı tarafından belirlenen bir ücrete tabi olmak zorundadır bu belgeleri alırken hiç bir ülke vatandaşları bu ücretten muaf sayılamazlar bu nedenle de en son ocak 2015 yılı itibariyle 55,00 tl olarak kararlaştırılmıştır. Aşağıdaki listede her ülkenin vatandaşları için belirtilmiş ücretler yer almaktadır. Bu rakamlar belirlendikten sonra resmi gazetede yürürlüğe yayınlanarak yürürlüğe girerler. İkamet izinleri her ay olmak üzere hesaplanır burada ilk ay için 13,30tl gibi bir rakam öngörülmektedir bu ilk ayda toplamda 24,80 tl olarak hesaplanır daha sonra izin bir ayı geçtiğinde eğer ki devam edecekse bu kez her ay için 84,20 tl gibi bir rakam daha alınmaktadır. Burada ilk aydan daha sonraki aylarda harç miktarları kesirleri tam ay şeklinde dikkate alınmaktadır. Eğer ki bu süre içerisinde ikamet izni alınmaz ya da sürenin uzatılmaması gibi bir durum oluşursa o zaman aşılan süre boyunca yeniden hesaplanarak harcın miktarı alınır. Bu tahsilin engellenmesi için bir sorun teşkil etmez.

yabancilar_harc_bedelleri

Üstelik böyle bir durumda gece ve de gecikme ücretinin faizi de uygulanmaktadır. İkamet izni harçlarının tespitinde maliye bakanlığı yetkili kılınmıştır. İkamet izni müracaatlarında ikamet tezkere harcı, tek giriş vize harcı ziyaretinde ikamet tezkere ücreti haricinde onu hangi bir Ücret ödenmemektedir.

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Türk Vatandaşı İle Evli Yabancılar İçin İkamet İzni

Türk vatandaşı ile evli olan yabancılara bazı gereklilikleri yerine getirdikten sonra ikamet izni hakkı tanınmaktadır. Ancak ilk önce evliliklerini de ispat etmeleri gerekiyor bu nedenle evlilik cüzdanı ve nüfus kayıt örneğini almış olmaları gerekiyor.  Türkiye’ de evli olan bir yabancı da yapılan evliliğin türk makamları tarafından da onaylanmış olması şartı aranmaktadır. Bir Türk vatandaşı ile evli olan kişiye 3 yıllık bir ikamet izni verilmektedir .

Türk Vatandaşı İle Evli Yabancılar İçin İkamet İzni

İlk müracaat sırasında bir ikamet beyannamesi formu doldurulması istenir. Bu belge internetten arkalı önlü bir çıktı halinde temin edilebilmektedir. Eğer ki yabancılar şube müdürlüğünden temin edilmek istenirse o zaman yalnızca ön yüzünün doldurulması gerekir. Bu bilgilerin doldurulması yalnızca bilgisayar ya da daktilo ile yapılır elle doldurulmaz. Doldurma esnasında pasaport bilgileri istenmektedir. Bir adet fotoğrafınız formun üzerine yapıştırılır.

Pasaportunuzun aslı ile müracaat yapmanız gerekir ancak bir de fotokopisinin yanınızda olması gerekli. Yabancılar Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra vize sürelerinin sonunda müracaatlarını yapabilirler.

İstenilen Diğer Belgeler

  • 3 adet fotoğraf ancak burada renkli ve en son hali ile çekilmiş olması gerekir.
  • Evli olduğuna dair belge bu evlilik cüzdanı ya da kimlik fotokopisi olabilir.
  • Eşi ile birlikte müracaat etme şartı.

Evlilikten dolayı Aile ikamet izni almak için danışmanlık hizmeti almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uzun Dönem İkamet Nasıl Alınır?

Türkiye’ de kesintisi bir şekilde 8 yıl süreyle oturma izni almış olan yabancı uyruklu vatandaşlar istemeleri halinde süresiz olarak ikamet tezkeresi almaları sağlanmaktadır. Bu nedenle de bu yönde bir talepte bulunabilmek için halen ikamet oturdukları şehirdeki il emniyet müdürlüğü ya da göç idaresi kurumu’ na başvurmaları gerekir.  Uzun dönem ikamet başvurularında ise başvurabilmeleri için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Dilerseniz bu şartlara bir yakından bakalım

Uzun Dönem İkamet Nasıl Alınır

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİNİN ŞARTLARI

  • Öncelikli olarak başvurabilmeleri için en az olarak 8 yıl türkiye’ de kalmış olmaları gerekir.
  • Son 3 yıla baktığımızda herhangi bir nedenden dolayı sosyal yardım başvurusunda bulunmamış ve faydalanmamış olmaları gerekir.
  • Ailesi ve de kendisinin geçimlerini sağlayacak bir şekilde yeteri kadar gelir düzeyine sahip olması gerekir.
  • Geçerli bir sağlık sigortasından faydalanıyor olması gerekir
  • Herhangi bir nedenden ötürü kamu ya da kamunun güvenliğini tehdit etmemesi gerekir.

8 YILLIK SÜRE NE ŞEKİLDE HESAPLANIR?

Kanunun 38. Maddesinde yer alan öğrenci ikamet süresinin yarısı diğer izinlerin tamamına denk gelmektedir.

Askerlik yapabilme yükümlüğü yoktur. kamu görevlerinde çalışamazlar sosyal güvenceleri saklı kalır. Bununla birlikte Türk vatandaşlarına tanınmış olan hakların tümünden faydalanabilirler.

BAŞVURU  SIRASINDA HAZIR BULUNMASI GEREKEN BELGELER

  • 4 tane normal ölçeklerde çekilmiş yeni fotoğraf
  • Pasaportlarının aslı ve onunla birlikte fotokopisi burada önemli olan son giriş sayfası ve kendi kişisel bilgilerinin yer aldığı sayfa.
  • Ülkemizde 8 yıldan bu yana ikamet ettiğine dair belge

Soru ve Sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Canlı Destek sistemimizden, telefon numaralarımızdan ya da ofisimizden bize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.